Zbigniew Wodecki [historia i autorzy]

Zbigniew Wodecki (ur. 6 maja 1950 w Krakowie) – polski piosenkarz, muzyk instrumentalista (skrzypce, trąbka), kompozytor, aktor i prezenter telewizyjny.

Jako miejsce urodzenia część źródeł, jak również sam artysta podaje Kraków, natomiast inne Łaziska w gminie Godów.

Spis treści

Życiorys

Rodzina artysty pochodzi z Łazisk w powiecie wodzisławskim. Sam rozpoczął swą przygodę z muzyką już w wieku 5 lat. Z wyróżnieniem ukończył Państwową Szkołę Muzyczną II st. w Krakowie, w klasie skrzypiec Juliusza Webera.

Pierwotnie, od końca lat 60. XX wieku, związany z kabaretami Piwnica pod Baranami i Anawa, a także z orkiestrą symfoniczną Polskiego Radia i Krakowską Orkiestrą Kameralną. W latach 1968–1973 akompaniował Ewie Demarczyk.

W 1972 zadebiutował jako piosenkarz na festiwalu w Opolu. Odniósł sukcesy na wielu festiwalach (Rostock, Praga, Słoneczny Brzeg - nagroda za wykonanie piosenki bułgarskiej w roku 1984, Sopot).

Występował w kabarecie z Zenonem Laskowikiem.

Był jednym z jurorów w polskiej edycji programu Taniec z gwiazdami (edycje I-XII). W TVN prowadził programy: Droga do Gwiazd, Twoja Droga do Gwiazd i koncert Zakochajmy się jeszcze raz.

Odznaczenia, nagrody i wyróżnienia

  • 1972 – Nagroda za Debiut na X Krajowym Festiwalu Polskiej Piosenki w Opolu – piosenka Znajdziesz mnie znowu
  • 1978 – Nagroda Dziennikarzy na FI Sopot ’78
  • 1979:
    • I nagroda na KFPP Opole ’79 za piosenkę Wspomnienie tych dni
    • Nagrody za Wybitne Osiągnięcia Artystyczne
    • I nagroda w koncercie Premiery
  • 1991:
    • Nagroda Prezydenta Opola za wybitne osiągnięcia w dziedzinie wykonawstwa piosenki na festiwalu opolskim,
    • I Nagroda za piosenkę: Sobą być
    • Nagroda Specjalna Polskich Nagrań
    • Nagroda Specjalna i Kryształowy Kamerton ZAKR na KFPP Opole ’91
  • 1994 – Nagroda Artystyczna Polskiej Estrady Prometeusz
  • 2007 – Prometeusz
  • 2011 – Srebrny Medal "Zasłużony Kulturze Gloria Artis"
  • 2011 – Odznaka "Honoris Gratia"

Dyskografia

Albumy studyjne:

  • 1976 – Zbigniew Wodecki (Muza)
  • 1987 – Dusze kobiet (Muza)
  • 1995 – Zbigniew Wodecki '95
  • 2002 – Obok siebie (Sony Music Polska)
  • 2010 – Śrubki – Śrubki (Mystic Production)
  • 2010 – Platynowa (Fonografika)

Single i Ep-ki:

  • 1973 - Tak to ty / Nasze "love story" / Znajdziesz mnie znowu / Zanim nas w ramiona weźmie jesień
  • 1981 - Pszczółka Maja / Piosenka Gucia* / Marsz mrówek** / Piosenka konika polnego (* śpiew J. Kociniak; ** utwór instrumentalny)
  • 1985 - Chałupy Welcome To / Okno, róża i balkon

Kompilacje:

  • Z Tobą chcę oglądać świat
  • 1994 – Największe przeboje (Intersonus)
  • Moje piosenki – Platynowa kolekcja
  • 1999 – Złota kolekcja – Zacznij od Bacha (EMI Music Poland)
  • 2004 – The Best – Zacznij od Bacha (Agencja Artystyczna MTJ)

Filmografia

Wykonanie piosenek:

  • 1979 – Pszczółka MajaPszczółka Maja
  • 1985 – Kronika wypadków miłosnychJesienne róże
  • 1993 – Plecak pełen przygódO życia poranku
  • 2002 – SforaJeden krótki dzień
  • 2007 – Świadek koronnyChałupy welcome to

Filmografia:

  • 1984 – Ceremonia pogrzebowa jako skrzypek,
  • 2002 – Klan (odcinek specjalny) jako ksiądz udzielający ślubu,
  • 2002 – Król przedmieścia (odc. 10 – Boysband) jako prowadzący program Droga do gwiazd,
  • 2002 – Miodowe lata (odc. 108 – Zbyszek) jako on sam,
  • 2005 – W11 - Wydział Śledczy (odc. 136 - Idol) gościnnie jako on sam,
  • 2006 – U fryzjera (odc. 13 – Telepatka) jako on sam,
  • 2008 – Jan z drzewa jako on sam
  • 2009 – 39 i pół (odc. 30) jako on sam,

Dubbing:

  • 2010 – Disco robaczki jako Edward Czerw

Pokaż ten artykuł na Wikipedia.pl

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Kategorie dla tego artykułu