Waldemar Kownacki [historia i autorzy]

Waldemar Kownacki (ur. 14 kwietnia 1949 w Grajewie) – polski aktor teatralny i filmowy.

W 1973 ukończył PWST w Warszawie. W teatrze zadebiutował 17 listopada 1973.

Były mąż aktorki Gabrieli Kownackiej, obecnie żonaty z aktorką Katarzyną Kownacką.

Filmografia (wybór)

  • 1973: Nagrody i odznaczenia – żołnierz z oddziału Szpaka
  • 1977: Rytm serca – Krzysztof, chłopak Ani
  • 1979: ...Cóżeś ty za pani... – Jakub
  • 1980: Dzień Wisły - partyzant rozdający ubrania
  • 1981: Czwartki ubogich - doktor Jerzy Nowacki
  • 1981: W obronie własnej – Adam, brat Marii
  • 1983: Marynia – Antoni Gątowski, kuzyn Pławickich
  • 1983: Na odsiecz Wiedniowi – Mustafa Pasza
  • 1985: Stanisław i Anna – Waldemar Oświęcim, przyrodni brat Anny
  • 1987: Koniec sezonu na lody – Józef Marocha, chłopak Drabikówny
  • 1987: Na srebrnym globie – Jacek
  • 1987: Rzeka kłamstwa – Firmanty, parobek w młynie
  • 1989: Głuchy telefon – Łukasz, przyjaciel Tomasza
  • 1994: Zawrócony – milicjant
  • 2000: Sokoliar Tomas – sokolnik Vagan
  • 2001: Wiedźmin – ojciec Geralta
  • 2003: M jak miłość – pisarz Zbigniew Napiórkowski
  • 2003: Zostać miss 2 – ojciec Sandry

Pokaż ten artykuł na Wikipedia.pl

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Kategorie dla tego artykułu