Tusza wołowa [historia i autorzy]

Tusza wołowa – mięso uzyskiwane po wstępnej obróbce z uboju krów, byków, wołów. Po podziale uzyskuje się kawałki handlowe mięsa nazywanego wołowiną.

Spis treści

Podział tuszy wołowej

Przednia ćwiartka

ćwiartka przednia ma trzy odmiany zależne od cięcia półtuszy:
  • ćwiartka przednia z ośmioma żebrami z łatą – ćwiartka tylna z ośmioma żebrami rys. |fot. fr en de it
  • ćwiartka przednia z pięcioma żebrami – ćwiartka tylna z ośmioma żebrami rys.|fot. fr en de it
  • ćwiartka przednia z dziesięcioma żebrami – ćwiartka tylna z trzema żebrami rys.|fot. fr en de it

Tylna ćwiartka

ćwiartka tylna ma cztery odmiany zależne od cięcia półtuszy:
  • ćwiartka tylna z ośmioma żebrami – ćwiartka przednia z ośmioma żebrami z łatą rys.|fot. fr en de it
  • ćwiartka tylna z ośmioma żebrami bez pachwiny – ćwiartka przednia z ośmioma żebrami z łatą rys.| |fot. fr en de it
  • ćwiartka tylna z ośmioma żebrami – ćwiartka przednia z pięcioma żebrami rys.|fot. fr en de it
  • ćwiartka tylna z trzema żebrami – ćwiartka przednia z dziesięcioma żebrami rys.|fot. fr en de it

Piąta ćwiartka (podroby)

  • flaczki (cztery żołądki): żwacz, czepiec, księgi, trawieniec)
  • serce
  • wątroba
  • ozór
  • nerki
  • jądra
  • wymię
  • ogon

Pokaż ten artykuł na Wikipedia.pl

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Kategorie dla tego artykułu