Strofantyna [historia i autorzy]

Strofantyna (ouabaina) – organiczny związek chemiczny, glikozyd nasercowy, będący inhibitorem ATP-azy Na+/K+.

Strofantynę-g otrzymuje się z nasion Strophanthus gratus, strofantynę–k z nasion Strophantus kombe. Strofantyna ma postać białego, krystalicznego proszku o bardzo gorzkim smaku, dobrze rozpuszczalna w wodzie. Stosowana przy ostrej i przewlekłej niewydolności serca. Działanie bardzo szybkie, silne, lecz krótkotrwałe.

Pokaż ten artykuł na Wikipedia.pl

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Kategorie dla tego artykułu