Strofantyna [historia i autorzy]

Strofantyna (ouabaina) – organiczny związek chemiczny, glikozyd nasercowy, będący inhibitorem ATP-azy Na+/K+.

Strofantynę-g otrzymuje się z roślin Strophanthus gratus i Acokanthera ouabaio. k-Strofantyna pozyskiwana jest ze Strophanthus kombé. Nie wchłania się z przewodu pokarmowego, prawie nie łączy się z białkami osocza krwi, działa w ciągu kilku minut od podania dożylnego, nie kumuluje się w organizmie. Działa silnie inotropowo dodatnio, zwiększa wykorzystanie energii przez mięsień sercowy, lecz nie wpływa na jej wytwarzanie i gromadzenie.

Jej działanie znali już prehistoryczni Masajowie, którzy używali jej do zatruwania strzał 18 tys. lat temu.

Pokaż ten artykuł na Wikipedia.pl

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Kategorie dla tego artykułu