Sorgo cukrowe [historia i autorzy]

Sorgo cukrowe (Sorghum bicolor) – gatunek jednorocznej rośliny uprawnej z rodziny wiechlinowatych. Gatunek rodzimy na rozległych przestrzeniach Afryki z wyjątkiem jej części północno-zachodniej. Szeroko rozpowszechniony w uprawie.

Morfologia

Trawa sztywna, prosta, wysokości 1,5-2 m. Źdźbło wyprostowane, wypełnione soczystym miękiszem. Kwiatostan skupiony, wyprostowany, długości 12-30 cm. Ziarno czarne, połyskujące.

Zmienność

Znane są dwa podgatunki:

  • Sorghum bicolor subsp. bicolor
  • Sorghum bicolor subsp. drummondii

Zastosowanie

Miąższ wewnątrz źdźbła zawiera do 18 % cukru służącego do wyrobu syropów. Gatunek uprawiany jest w Azji Środkowej, w krajach basenu Morza Śródziemnego, w Afryce, Ameryce Północnej, w Indiach, tropikalnej części Azji.

Jest dobrą rośliną pastewną, dającą w sprzyjających warunkach wysokie plony ziarna. Jest wykorzystywana jako roślina dająca dobrą paszę ziarnową, oraz jest używana na siano i kiszonki.

W krajach biedniejszych ziarno tej rośliny służy za pożywienie dla ludzi. Z łodyg wyrabia się miód sorgowy, syrop.

Pokaż ten artykuł na Wikipedia.pl

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Kategorie dla tego artykułu