Skoki narciarskie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014 [historia i autorzy]

Skoki narciarskie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014 – zawody w skokach narciarskich, które odbyły się w dniach 8–17 lutego 2014 w ramach igrzysk olimpijskich w Soczi.

Zawodnicy i zawodniczki rywalizują w czterech konkurencjach – skoki na normalnej skoczni wśród kobiet i mężczyzn, skoki na dużej skoczni mężczyzn oraz konkurencja drużynowa – skoki na dużej skoczni.

Spis treści

Kwalifikacje

Skocznie

Nazwa skoczni Miejscowość Punkt K HS Rekord skoczni
Russkije Gorki Krasnaja Polana K-95 HS 105 108,0 m Lukáš Hlava 07.12.2012
Russkije Gorki Krasnaja Polana K-125 HS 140 140,0 m Marinus Kraus 15.02.2014

Harmonogram zawodów

W poniższej tabeli przedstawiono harmonogram skoków narciarskich w ramach Zimowych Igrzysk Olimpijskich 2014 z uwzględnieniem wszystkich serii treningowych, próbnych, kwalifikacyjnych i konkursowych oraz odpraw technicznych..

Konkurs Data
06.02 07.02 08.02 09.02 10.02 11.02 12.02 13.02 14.02 15.02 16.02 17.02
HS 105
indywidualny
mężczyzn
OT
10:00 UTC+4
7:00 CET
T
20:30 UTC+4
17:30 CET
T
11:00 UTC+4
8:00 CET
OT
13:30 UTC+4
10:30 CET
P
19:15 UTC+4
16:15 CET
Q
20:30 UTC+4
17:30 CET
P
20:30 UTC+4
17:30 CET
F
21:30 UTC+4
18:30 CET
HS 140
indywidualny
mężczyzn
T
21:30 UTC+4
18:30 CET
T
21:30 UTC+4
18:30 CET
OT
0:00 UTC+4
21:00 CET
P
20:15 UTC+4
17:15 CET
Q
21:30 UTC+4
18:30 CET
P
20:30 UTC+4
17:30 CET
F
21:30 UTC+4
18:30 CET
HS 140
drużynowy
mężczyzn
T
21:15 UTC+4
18:15 CET
OT
0:00 UTC+4
21:00 CET
P
20:15 UTC+4
17:15 CET
F
21:15 UTC+4
18:15 CET
HS 105
indywidualny
kobiet
OT
10:00 UTC+4
7:00 CET
T
15:00 UTC+4
12:00 CET
T
15:00 UTC+4
12:00 CET
T
21:30 UTC+4
18:30 CET
OT
23:15 UTC+4
20:15 CET
P
20:15 UTC+4
17:15 CET
F
21:30 UTC+4
18:30 CET

Legenda:

   OT    Odprawa techniczna    T    Serie treningowe    P    Seria próbna    Q    Kwalifikacje    F    Konkurs główny

Zestawienie medalistów

Konkurencja Złoto Wynik Srebro Wynik Brąz Wynik
Skocznia normalna mężczyzn Kamil Stoch 278,0 Peter Prevc 265,3 Anders Bardal 264,1
Skocznia normalna kobiet Carina Vogt 247,4 Daniela Iraschko-Stolz 246,2 Coline Mattel 245,2
Skocznia duża mężczyzn Kamil Stoch 278,7 Noriaki Kasai 277,4 Peter Prevc 274,8
Konkurs drużynowy mężczyzn 1041,1 1038,4 1024,9

Wyniki

Skocznia normalna mężczyzn

Miejsce Reprezentacja Wynik Strata
Kamil Stoch 278,0
Peter Prevc 265,3 +12,7
Anders Bardal 264,1 +13,9
4. Thomas Diethart 258,3 +19,7
5. Michael Hayböck 258,0 +20,0
6. Andreas Wellinger 257,1 +20,9
7. Maciej Kot 255,8 +22,2
8. Noriaki Kasai 255,2 +22,8
9. Jernej Damjan 254,7 +23,3
10. Andreas Wank 253,4 +24,6

Skocznia normalna kobiet

Miejsce Zawodniczka Reprezentacja Wynik Strata
247,4
246,2 +1,2
245,2 +2,2
4. 243,0 +4,4
5. 242,2 +5,2
6. 241,9 +5,5
7. 241,8 +5,6
8. 235,5 +11,9
9. 234,6 +12,8
10. 234,1 +13,3

Skocznia duża mężczyzn

Miejsce Zawodnik Reprezentacja Wynik Strata
Kamil Stoch 278,7
Noriaki Kasai 277,4 +1,3
Peter Prevc 274,8 +3,9
4. Severin Freund 272,2 +6,5
5. Anders Fannemel 264,3 +14,4
6. Marinus Kraus 257,4 +21,3
7. Gregor Schlierenzauer 255,2 +23,5
8. Michael Hayböck 254,7 +24,0
9. Daiki Itō 252,5 +26,2
10. Reruhi Shimizu 252,2 +26,5

Konkurs drużynowy mężczyzn

Miejsce Reprezentacja Zawodnicy Wynik Strata
Andreas Wank, Marinus Kraus, Andreas Wellinger, Severin Freund 1041,1
Michael Hayböck, Thomas Morgenstern, Thomas Diethart, Gregor Schlierenzauer 1038,4 +2,7
Reruhi Shimizu, Taku Takeuchi, Daiki Itō, Noriaki Kasai 1024,9 +16,2
4. Maciej Kot, Piotr Żyła, Jan Ziobro, Kamil Stoch 1011,8 +29,3
5. Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Jernej Damjan, Peter Prevc 995,6 +45,5
6. Anders Bardal, Anders Fannemel, Anders Jacobsen, Rune Velta 990,7 +50,4
7. Jakub Janda, Antonín Hájek, Roman Koudelka, Jan Matura 967,8 +73,3
8. Anssi Koivuranta, Jarkko Määttä, Olli Muotka, Janne Ahonen 942,8 +98,3
9. Ilmir Chazetdinow, Aleksiej Romaszow, Dmitrij Wasiljew, Dienis Korniłow 422,3 +618,8
10. Peter Frenette, Nicholas Fairall, Anders Johnson, Nicholas Alexander 402,5 +638,6

Składy reprezentacji

Zgodnie z limitami wyznaczonymi przez MKOl i FIS na Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2014 w Soczi zakwalifikowanych zostało 100 skoczków narciarskich - 70 mężczyzn i 30 kobiet. W zatwierdzonym podziale kwot startowych dla reprezentacji narodowych, FIS przeznaczyło 2 miejsca w konkurencjach mężczyzn dla Francji. Limit ten nie został jednak w pełni wykorzystany, gdyż Francuzi powołali tylko jednego sportowca - Ronana Lamy Chappuis. Niewykorzystane przez Francję miejsce zostało przydzielone Kazachstanowi, który tym samym dokooptował do reprezentacji Marata Żaparowa.

3 lutego 2014 roku z powodu doznania ponownej kontuzji kolana, z udziału w Zimowych Igrzyskach Olimpijskich w Soczi zrezygnowała Alexandra Pretorius. Reprezentacja Kanady postanowiła nie powoływać kolejnej zawodniczki do kadry olimpijskiej. Niewykorzystane miejsce po Kanadzie zostało przekazane Norwegii. Prawo startu w igrzyskach otrzymała Gyda Enger.

Poniższa tabela przedstawia składy wszystkich dwudziestu reprezentacji, które uczestniczyły w konkursach skoków na igrzyskach olimpijskich w Soczi.

Reprezentacje mężczyzn
Zawodnik
Data urodzenia
Miejsca na ZIO 2010
Miejsca na ZIO 2014
Źródło
ind. norm.
ind. duża
druż. duża
ind. norm.
ind. duża
druż. duża
(5)
Thomas Diethart
25 lutego 1992
4
32
2
Michael Hayböck
5 marca 1991
5
8
2
Andreas Kofler
17 maja 1984
19
4
1
Thomas Morgenstern
30 października 1986
8
5
1
14
40
2
Gregor Schlierenzauer
7 stycznia 1990
3
3
1
11
7
2
(1)
Władimir Zografski
14 lipca 1993
q
47
(5)
Antonín Hájek
12 lutego 1987
21
7
7
28
7
Lukáš Hlava
10 września 1984
38
7
46
Jakub Janda
27 kwietnia 1978
14
17
7
19
27
7
Roman Koudelka
9 lipca 1989
12
23
7
16
19
7
Jan Matura
29 stycznia 1980
23
18
7
(2)
Kaarel Nurmsalu
30 kwietnia 1991
38
41
Siim-Tanel Sammelselg
18 maja 1993
q
q
(5)
Janne Ahonen
11 maja 1977
4
31
29
22
8
Janne Happonen
18 czerwca 1984
19
DSQ
4
Anssi Koivuranta
3 lipca 1988
12
11
8
Jarkko Määttä
28 grudnia 1994
33
43
8
Olli Muotka
14 lipca 1988
39
33
8
(1)
Ronan Lamy Chappuis
10 września 1993
41
36
(1)
Nikos Polichronidis
8 listopada 1989
q
q
(5)
Daiki Itō
27 grudnia 1985
15
20
5
9
3
Noriaki Kasai
6 czerwca 1972
17
8
5
8
2
3
Reruhi Shimizu
4 grudnia 1993
18
10
3
Taku Takeuchi
20 maja 1987
34
37
5
24
13
3
Yūta Watase
8 sierpnia 1982
21
(4)
MacKenzie Boyd-Clowes
13 lipca 1991
q
q
12
37
25
12
Dusty Korek
14 kwietnia 1995
40
q
12
Trevor Morrice
23 września 1991
q
q
12
q
42
12
Matthew Rowley
4 czerwca 1993
q
DSQ
12
(2)
Aleksiej Pczelincew
18 kwietnia 1991
q
q
Marat Żaparow
25 sierpnia 1985
q
q
(4)
Choi Heung-chul
3 grudnia 1981
48
49
43
44
11
Choi Seou
3 grudnia 1982
q
q
34
39
11
Kang Chil-ku
8 sierpnia 1984
q
q
11
Kim Hyun-ki
9 grudnia 1983
40
42
42
q
11
(5)
Richard Freitag
14 sierpnia 1991
20
21
Severin Freund
11 maja 1988
31
4
1
Marinus Kraus
13 lutego 1991
6
1
Andreas Wank
18 lutego 1988
28
2
10
1
Andreas Wellinger
28 sierpnia 1995
6
45
1
(5)
Anders Bardal
24 sierpnia 1982
18
22
3
3
16
6
Anders Fannemel
13 maja 1991
15
5
6
Anders Jacobsen
17 lutego 1985
9
12
3
27
38
6
Daniel-André Tande
24 stycznia 1994
Rune Velta
19 lipca 1989
22
24
6
(5)
Maciej Kot
9 czerwca 1991
7
12
4
Dawid Kubacki
12 marca 1990
32
Kamil Stoch
25 maja 1987
27
14
6
1
1
4
Jan Ziobro
24 czerwca 1991
13
15
4
Piotr Żyła
16 stycznia 1987
34
4
(5)
Ilmir Chazetdinow
28 października 1991
36
29
9
Dienis Korniłow
17 sierpnia 1986
26
35
10
48
31
9
Michaił Maksimoczkin
29 sierpnia 1993
30
Aleksiej Romaszow
29 kwietnia 1992
44
46
9
Dmitrij Wasiljew
26 grudnia 1979
26
9
(1)
Sorin Iulian Pîtea
7 września 1997
q
q
(5)
Jernej Damjan
28 marca 1983
38
33
9
17
5
Jaka Hvala
15 lipca 1993
Robert Kranjec
16 lipca 1981
6
9
8
DNS
37
5
Peter Prevc
20 września 1992
7
16
8
2
3
5
Jurij Tepeš
14 lutego 1989
26
20
5
(4)
Nicholas Alexander
24 sierpnia 1988
41
40
11
35
48
10
Nicholas Fairall
6 lipca 1989
q
35
10
Peter Frenette
24 lutego 1992
41
32
11
45
q
10
Anders Johnson
23 kwietnia 1989
49
q
11
47
DSQ
10
(2)
Simon Ammann
25 czerwca 1981
1
1
17
23
Gregor Deschwanden
27 lutego 1991
25
14
(3)
Davide Bresadola
10 września 1988
DSQ
q
Sebastian Colloredo
9 września 1987
29
27
28
30
Roberto Dellasega
15 czerwca 1990
q
q
q
q
Reprezentacje kobiet
Zawodniczka
Data urodzenia
Miejsce na ZIO 2014
|
Źródło
(2)
Chiara Hölzl
18 lipca 1997
25
Daniela Iraschko-Stolz
21 listopada 1983
2
(1)
Julia Kykkänen
17 kwietnia 1994
17
(3)
Julia Clair
20 marca 1994
19
Léa Lemare
21 czerwca 1996
20
Coline Mattel
3 listopada 1995
3
(3)
Yūki Itō
10 maja 1994
7
Sara Takanashi
8 października 1996
4
Yurina Yamada
12 lipca 1996
30
(2)
Taylor Henrich
1 listopada 1995
13
Atsuko Tanaka
25 stycznia 1992
12
(4)
Katharina Althaus
23 maja 1996
23
Gianina Ernst
31 grudnia 1998
28
Ulrike Gräßler
17 maja 1987
22
Carina Vogt
5 lutego 1992
1
(4)
Gyda Enger
14 stycznia 1993
24
Line Jahr
16 stycznia 1984
9
Maren Lundby
7 września 1994
8
Helena Olsson Smeby
2 listopada 1983
14
(1)
Irina Awwakumowa
14 września 1991
16
(4)
Eva Logar
8 marca 1991
27
Katja Požun
7 kwietnia 1993
11
Špela Rogelj
8 listopada 1994
26
Maja Vtič
27 stycznia 1988
6
(3)
Sarah Hendrickson
1 sierpnia 1994
21
Jessica Jerome
8 lutego 1987
10
Lindsey Van
27 listopada 1984
15
(1)
Bigna Windmüller
27 lutego 1991
18
(2)
Evelyn Insam
10 lutego 1994
5
Elena Runggaldier
10 lipca 1990
29

Legenda:

q – zawodnik nie zakwalifikował się do konkursu głównego;
DNS – zawodnik nie wystartował w konkursie głównym;
DSQ – zawodnik zdyskwalifikowany w konkursie głównym;
- – zawodnik nie został zgłoszony do kwalifikacji.

Klasyfikacja medalowa

Miejsce Państwo Razem
1. 2 0 0 2
1. 2 0 0 2
3. 0 2 0 2
4. 0 1 1 2
4. 0 1 1 2
6. 0 0 1 1
6. 0 0 1 1

Pokaż ten artykuł na Wikipedia.pl

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Powiązane artykuły

Kategorie dla tego artykułu