Ryszard Kotys [historia i autorzy]

Ryszard Kotys (ur. 20 marca 1932 w Mniowie) – polski aktor i reżyser, kawaler Krzyża Kawalerskiego Orderu Odrodzenia Polski.

Spis treści

Życiorys

Ukończył Wyższą Szkołę Aktorską w Krakowie, debiutował na deskach Teatru im. Stefana Żeromskiego w Kielcach. Przez następne lata występował kolejno na deskach teatrów: Wybrzeże w Gdańsku, Teatrze Polskim we Wrocławiu, Teatrze Ludowym w Nowej Hucie, Teatrze Ziemi Krakowskiej w Tarnowie, Teatrze im. Węgierki w Białymstoku, Teatrze im. Jana Kochanowskiego w Opolu i w Teatrze im. Stefana Jaracza w Łodzi, w którym to podjął wyzwanie reżyserowania spektakli.

Jego zawodowa aktywność nie ogranicza się jedynie do ról teatralnych. Od wielu lat występuje w telewizyjnych i kinowych produkcjach. W ciągu blisko 60 lat kariery na swoim koncie ma ponad 40 ról serialowych i niemal 150 w filmach fabularnych (głównie kreatur i "typków spod ciemnej gwiazdy"). W ostatnich latach najbardziej charakterystyczną rolą Ryszarda Kotysa jest Marian Paździoch w serialu Świat według Kiepskich.

Dwukrotnie żonaty. Drugie małżeństwo z aktorką Kamilą Sammler. Ma dwóch synów.

Nagrody i wyróżnienia

  • 1963 – Wyróżnienie – IV Festiwal Polskich Sztuk Współczesnych we Wrocławiu (za rolę Macieja w Kondukcie)
  • 1982 – Za najlepszą rolę epizodyczną – Wrocławskie Towarzystwo Przyjaciół Teatru (w sztuce Po Hamlecie Jerzego Żurka)
  • 1986 – Za rolę – XXV Festiwalu Polskich Sztuk Współczesnych we Wrocławiu (w sztuce Iredyńskiego Kreacja)
  • 1998 – Nagroda Artystyczna Wojewody Łódzkiego
  • 1999 – Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski – 110-lecie Teatru Jaracza w Łodzi

Kariera aktorska teatralna

  • Teatr im. Stefana Żeromskiego w Kielcach 1953–1954
  • Teatr Wybrzeże Gdańsk 1954–1955
  • Teatr Ludowy w Kraków-Nowa Huta 1955–1964
  • Teatr Polski we Wrocławiu 1964–1972
  • Teatr Dramatyczny im. Aleksandra Węgierki w Białymstoku 1972–1973
  • Teatr im. Ludwika Solskiego w Tarnowie 1973–1975
  • Teatr Dramatyczny im. Jana Kochanowskiego w Opolu 1975–1978
  • Teatr Polski we Wrocławiu 1978–1982
  • Teatr im. Stefana Jaracza w Łodzi 1982–1986
  • Teatr Polski we Wrocławiu 1986–1990
  • Teatr im. Stefana Jaracza w Łodzi od 1990

Wybrana filmografia

  • 1954: Pokolenie – Jacek
  • 1958: Pigułki dla Aurelii – chłopak w kwiaciarni
  • 1964: Rękopis znaleziony w Saragossie – sługa ojca van Wordena
  • 1967: Sami swoi – sprzedawca kota
  • 1968: Stawka większa niż życie (serial telewizyjny) – Wiehnert, brytyjski agent Z-82
  • 1968: Wilcze echa – żołnierz, podwładny Slotwiny
  • 1968: Lalka – licytant
  • 1969: Znaki na drodze – mechanik Bulaga
  • 1969: Tylko umarły odpowie – Marcin Pakosz
  • 1969: Czterej pancerni i pies (serial telewizyjny) – radziecki saper
  • 1972: Uciec jak najbliżej – zastępca kierownika
  • 1973: Droga – kuzyn Jadwigi Sęk
  • 1973: Nagrody i odznaczenia – pacjent w szpitalu
  • 1976: Niedzielne dzieci – Andrzej Bilski
  • 1976: Znaki szczególne – robotnik Gontek
  • 1977: Wodzirej – Kazik, brat Danielaka
  • 1977: Wolna sobota – kierowca ciężarówki
  • 1978: Szpital Przemienienia – pielęgniarz Józef
  • 1978: Ślad na ziemi – kierowca Tobola
  • 1979: Operacja Himmler – więzień
  • 1979: Golem – windziarz bez ręki
  • 1981: Vabank – Melski, bileter w byłym kinie Duńczyka, „krawiec”
  • 1981: Wielka majówka – ojciec Ryśka
  • 1981: Kobieta samotna – Władek, kuzyn Ireny
  • 1982: Popielec – Waluś
  • 1982: Wielki Szu - jeden z pokerowych graczy
  • 1982: Niech cię odleci mara – magazynier w hurtowni
  • 1982: Wilczyca – Oleksiak, służący w Rosołowicach
  • 1983: Lata dwudzieste... lata trzydzieste... – trener Grzesia
  • 1984: Vabank II czyli riposta – Melski, współpracownik Kwinty
  • 1984: Pan na Żuławach – Walenciak
  • 1985: Tate – leśniczy Grzegorz Małecki
  • 1986: Prywatne śledztwo – kierowca ciężarówki
  • 1986: Czarne Stopy – opiekun Marka
  • 1987: Ballada o Januszku − hycel
  • 1987: Kingsajz – więzień Nosacz
  • 1988: Zabić smoka (ros. Убить дракона)
  • 1988: Kogel-mogel – listonosz
  • 1989: Powrót wabiszczura – Szczur
  • 1989: Po upadku. Sceny z życia nomenklatury – dyrektor Rozpuda
  • 1989: Konsul – sekretarz PZPR
  • 1989: Deja vu – Coppola, gangster z Chicago
  • 1990: Kramarz – kramarz Zygmunt
  • 1991: Rozmowy kontrolowane – zomowiec, w scenie w budce telefonicznej zabierał słuchawkę i mówił: „Rozmowa kontrolowana, rozmowa kontrolowana”
  • 1991: V.I.P. – policjant aresztujący Romana
  • 1991: Panny i wdowy – więzień komunista (odc. 3)
  • 1991: Pogranicze w ogniu – kapitan, przełożony Peltza (odc. 11)
  • 1992: Kawalerskie życie na obczyźnie – inspektor w fabryce
  • 1993: Przypadek Pekosińskiego – Rysio
  • 1993: Dwa księżyce – policjant Kubik
  • 1994: Psy 2. Ostatnia krew – maszynista
  • 1995: Dzieje mistrza Twardowskiego – diabeł marszałek polny
  • od 1999: Świat według Kiepskich (serial telewizyjny) – Marian Paździoch
  • 1999: Czy można się przysiąść – straszny kelner
  • 2000: Sezon na leszcza – mąż starszej kobiety na stacji benzynowej
  • 2001: Wiedźmin – setnik
  • 2002: Wiedźmin (serial telewizyjny) – setnik
  • 2003: Bao-Bab, czyli zielono mi (serial telewizyjny) – pułkownik Baba (odc. 12)
  • 2007: Niania (serial telewizyjny) – pan Binderski, szef Frani (odc. 81)
  • 2007: Ekipa (serial telewizyjny) – Buczek, wicepremier i minister gospodarki
  • 2008: Hela w opałach (serial telewizyjny) – dozorca
  • 2009: Handlarz cudów – kierownik domu opieki
  • 2010: Erratum – ojciec Michała
  • 2013: Tajemnica Westerplatte – sanitariusz Karol Szwedowski
  • 2014: Bogowie – członek komisji etyki lekarskiej

Pokaż ten artykuł na Wikipedia.pl

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Kategorie dla tego artykułu