Ryszard Kotys [historia i autorzy]

Ryszard Kotys (ur. 20 marca 1932 w Mniowie) – polski aktor i reżyser, kawaler Krzyża Kawalerskiego Orderu Odrodzenia Polski.

Spis treści

Życiorys

Ukończył Wyższą Szkołę Aktorską w Krakowie, debiutował na deskach Teatru im. Stefana Żeromskiego w Kielcach. Przez następne lata występował kolejno na deskach teatrów: Wybrzeże w Gdańsku, Teatrze Polskim we Wrocławiu, Teatrze Ludowym w Nowej Hucie, Teatrze Ziemi Krakowskiej w Tarnowie, Teatrze im. Węgierki w Białymstoku, Teatrze im. Jana Kochanowskiego w Opolu i w Teatrze im. Stefana Jaracza w Łodzi, w którym to podjął wyzwanie reżyserowania spektakli.

Jego zawodowa aktywność nie ogranicza się jedynie do ról teatralnych. Od wielu lat występuje w telewizyjnych i kinowych produkcjach. W ciągu blisko 60 lat kariery na swoim koncie ma ponad 40 ról serialowych i niemal 150 w filmach fabularnych (głównie kreatur i "typków spod ciemnej gwiazdy"). W ostatnich latach najbardziej charakterystyczną rolą Ryszarda Kotysa jest Marian Paździoch, w serialu Świat według Kiepskich.

Nagrody i wyróżnienia

  • 1963 – Wyróżnienie – IV Festiwal Polskich Sztuk Współczesnych we Wrocławiu (za rolę Macieja w Kondukcie)
  • 1982 – Za najlepszą rolę epizodyczną – Wrocławskie Towarzystwo Przyjaciół Teatru (w sztuce "Po Hamlecie" Jerzego Żurka)
  • 1986 – Za rolę – XXV Festiwalu Polskich Sztuk Współczesnych we Wrocławiu (w sztuce Iredyńskiego Kreacja)
  • 1998 – Nagroda Artystyczna Wojewody Łódzkiego
  • 1999 – Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski – 110-lecie Teatru Jaracza w Łodzi

Kariera zawodowa

  • Teatr im. Stefana Żeromskiego w Kielcach 1953 – 1954 aktor
  • Teatr Wybrzeże Gdańsk 1954 – 1955 aktor
  • Teatr Ludowy w Kraków-Nowa Huta 1955 – 1964 aktor
  • Teatr Polski we Wrocławiu 1964 – 1972 aktor
  • Teatr Dramatyczny im. Aleksandra Węgierki w Białymstoku 1972 – 1973 aktor
  • Teatr im. Ludwika Solskiego w Tarnowie 1973 – 1975 aktor
  • Teatr Dramatyczny im. Jana Kochanowskiego w Opolu 1975 – 1978 aktor
  • Teatr Polski we Wrocławiu 1978 – 1982 aktor
  • Teatr im. Stefana Jaracza w Łodzi 1982 – 1986 aktor
  • Teatr Polski we Wrocławiu 1986 – 1990 aktor
  • Teatr im. Stefana Jaracza w Łodzi 1990 – 1997 aktor

Wybrana filmografia

  • Tajemnica Westerplatte (2013) – sanitariusz Karol Szwedowski
  • Erratum (2010) – ojciec Michała
  • Handlarz cudów (2009) – kierownik domu opieki
  • Ekipa (serial telewizyjny, 2007)
  • Bao-Bab, czyli zielono mi (2003) – pułkownik Baba (odc. 12)
  • Wiedźmin (2001)
  • Świat według Kiepskich (serial telewizyjny, od 1999) – Marian Paździoch
  • Dzieje mistrza Twardowskiego (1995)
  • Psy 2. Ostatnia krew (1994) – maszynista
  • Przypadek Pekosińskiego (1993)
  • Dwa księżyce (1993)
  • Rozmowy kontrolowane (1991) – zomowiec, w słynnej scenie w budce telefonicznej zabierał słuchawkę, by mówić: "Rozmowa kontrolowana, rozmowa kontrolowana".
  • V.I.P. (1991) – policjant aresztujący Romana.
  • Panny i wdowy (1991) – więzień komunista (odc. 3)
  • Pogranicze w ogniu (1991) – przełożony Peltza (odc. 11)
  • Kramarz (1990)
  • Powrót wabiszczura (1989)
  • Po upadku. Sceny z życia nomenklatury (1989)
  • Konsul (1989)
  • Deja vu (1989)
  • Zabić Smoka (ros.'Убить дракона') (1988)
  • Kogel-mogel (1988)
  • Ballada o Januszku (1987) − hycel
  • Kingsajz (1987)
  • Prywatne śledztwo (1986)
  • Czarne Stopy (1986)
  • Tate (1985)
  • Vabank II czyli riposta (1984)
  • 1984: Pan na Żuławach – Walenciak
  • 1982: Popielec – Waluś
  • Wielki Szu (1982)- jeden z pokerowych graczy
  • Niech cię odleci mara (1982) – magazynier w hurtowni
  • Wilczyca
  • Vabank (1981)
  • Wielka majówka (1981)
  • Kobieta samotna (1981)
  • Operacja Himmler (film) (1979) – więzień
  • Golem (1979)
  • Szpital Przemienienia(1978)
  • Ślad na ziemi(1978) – kierowca Tobola
  • Wodzirej (1977)
  • Wolna sobota (1977) – kierowca ciężarówki
  • Niedzielne dzieci (1976)
  • Znaki szczególne (1976) – robotnik Gontek
  • Droga (1973) – kuzyn Jadwigi Sęk
  • Nagrody i odznaczenia (1973) – pacjent w szpitalu
  • Uciec jak najbliżej (1972), w roli zastępcy kierownika
  • Znaki na drodze (1969) – mechanik Bulaga
  • Tylko umarły odpowie (1969)
  • Czterej pancerni i pies (serial telewizyjny, 1969)
  • Stawka większa niż życie (serial telewizyjny, 1968)
  • Wilcze echa (1968) – żołnierz, podwładny Slotwiny
  • Lalka (1968) – Licytant
  • Sami swoi (1967)
  • Rękopis znaleziony w Saragossie (1964)
  • Pigułki dla Aurelii (1958)
  • Pokolenie (1954)

Pokaż ten artykuł na Wikipedia.pl

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Kategorie dla tego artykułu