Roman Frankl [historia i autorzy]

Roman Frankl (ur. 18 marca 1954 w Bielsku-Białej) - polski aktor, piosenkarz i kompozytor.

W 1976 roku ukończył PWST w Krakowie. W drugiej połowie lat 70. aktor Teatru Dramatycznego w Warszawie. W 1976 zagrał w filmie Andrzeja Żuławskiego "Na srebrnym globie". Zdobył popularność zwłaszcza jako piosenkarz, największym przebojem był utwór Mężczyzna na niepogodę. Zagrał także w kilku innych filmach, m.in.: Wściekły (1979), Urodziny młodego warszawiaka (1980), Lata dwudzieste... lata trzydzieste... (1983).

W 1984 roku wyjechał na stałe do Austrii, występując w wiedeńskich teatrach i kabaretach oraz reżyserując i pisząc kabaretowe teksty i scenariusze.

W 2011 powrócił do kina w krótkometrażowym filmie w reżyserii Grażyny Treli "Klajmax" (ang."Climax").

Autor książki Maria Koterbska. Karuzela mojego życia, wydanej w 2008, w której spisał wspomnienia swojej matki Marii Koterbskiej, jednej z najbardziej znanych polskich piosenkarek dwudziestego stulecia.

Filmografia

  • 1978 Wielki podryw - jako Robert, chłopak Alicji
  • 1979 Wściekły - jako porucznik Janusz Piekarski, krakowski współpracownik Zawady
  • 1980 Urodziny młodego warszawiaka - jako Ziemowit, kolega Jerzego
  • 1981 Białe tango - jako ojciec Łukaszka
  • 1983 Lata dwudzieste... lata trzydzieste... - jako śpiewak występujący w kabarecie
  • 1987 Na srebrnym globie - jako Tomasz
  • 1997-2012 Klan - jako profesor Stjepan Vujkovič
  • 2011 Klajmax - jako pisarz

Ciekawostki

  • ma 185 cm wzrostu

Pokaż ten artykuł na Wikipedia.pl

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.