Przemysł młynarski [historia i autorzy]

Przemysł młynarski – obejmuje podmioty prowadzące działalność w sferze hurtowego obrotu zbóż (skup i magazynowanie), przemiału zbóż na cele spożywcze i paszowe oraz produkcji trwałych przetworów zbożowych (makaron, paluszki itp.). Niektóre przedsiębiorstwa w ramach obrotu wewnętrznego oferują również sprzedaż zbóż oraz usługi w zakresie czyszczenia, suszenia i przechowywania zbóż i rzepaku.

Przemysł młynarski w Polsce

Produkcja tej branży przemysłu w Polsce kształtuje się na następującym poziomie:

  • przemiał przemysłowy – ok. 3,0 mln t zbóż
  • produkcja makaronów – ok. 100 tys. t
  • produkcja pieczywa – ok. 3 mln t
  • składowanie zbóż – ok. 2,5 mln t.

W Polsce, w przemyśle tym funkcjonuje: 140 przedsiębiorstw przemysłowych, około 2400 młynów i około 800 małych wytwórni makaronu.

Główne ośrodki przemysłu młynarskiego w Polsce to: Bolesławiec, Jarosław, Kalisz, Stargard Szczeciński, Stoisław, Warszawa, Wrocław.

Pokaż ten artykuł na Wikipedia.pl

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Kategorie dla tego artykułu