Ostryż długi [historia i autorzy]

Ostryż długi (Curcuma longa L.) – nazywany także kurkumą długą, ostryżem indyjskim, kurkumą, szafranem indyjskim - gatunek byliny z rodziny strelicjowatych.

Zastosowanie

  • Roślina przyprawowa:
    • Sposób przygotowywania przyprawy: młode kłącze parzy się wrzątkiem, następnie suszy na słońcu i usuwa się z kłączy skórkę, a resztę miele na proszek
  • Roślina lecznicza:
    • .
  • Roślina kosmetyczna:
    • Stosowany głównie do barwienia szminek do ust, podkładów pod makijaż i płukanek do włosów. Olejek kurkumowy bywa stosowany do wyrobu perfum o typie orientalnym.
  • Sztuka kulinarna: Kurkuma jest ważnym składnikiem curry i musztard.

Pokaż ten artykuł na Wikipedia.pl

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Kategorie dla tego artykułu