Miód palmowy [historia i autorzy]

Miód palmowy – substancja pochodzenia roślinnego. Znany pod nazwą guarapo. Skondensowany sok z wierzchołka palmy daktylowej uzyskiwany na Wyspach Kanaryjskich w chwili obecnej produkowany niemal wyłącznie na wyspie La Gomera.

Proces produkcji zaczyna się od ścięcia wierzchołka wzrostu palmy i uformowania niewielkiego zagłębienia, w którym będzie się zbierał sok. Sok pod wpływem ciepła i promieni słonecznych zagęszcza się. Otrzymany produkt ma kolor ciemnego karmelu. Smak lekko dymny, odrobinę daktylowy, delikatny, miernie słodki. Uznawany za jedną z kulinarnych atrakcji Wysp Kanaryjskich.

Pokaż ten artykuł na Wikipedia.pl

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Kategorie dla tego artykułu