Maria Sadowska [historia i autorzy]

Maria Sadowska (ur. 27 czerwca 1976 w Warszawie) – polska scenarzystka i reżyser, piosenkarka wykonująca muzykę jazz, pop, funk i elektroniczną; członkini Akademii Fonograficznej ZPAV.

Spis treści

Życiorys

Maria Sadowska jest córką Krzysztofa Sadowskiego i Liliany Urbańskiej. Z wykształcenia muzyk (Szkoła Muzyczna II stopnia im. Fryderyka Chopina w Warszawie) i reżyser (Akademia Filmu i Telewizji w Warszawie oraz PWSFTviT). Ma na koncie 9 solowych płyt, m.in. Tribute To Komeda (złota płyta) i w pełni autorską Spis treści. Jej etiuda fabularna pt. Skrzydła pokazywana była na wielu międzynarodowych festiwalach filmowych, m.in. w Moskwie, Tajpej, Bolonii, Barcelonie, Stambule czy Paryżu.

W 2009 r. zaprezentowała swój pierwszy krótkometrażowy film Non Stop Kolor (część tryptyku Demakijaż), jednak dopiero w 2012 zadebiutowała jako reżyser w pełnym wymiarze. 8 marca 2013 premierę miał jej pełnometrażowy film Dzień kobiet. W maju 2012 film miał swoją festiwalową premierę podczas 37. Gdynia Film Festival, do którego został nominowany w konkursie głównym. Obraz zakwalifikował się także do Konkursu Głównego 31. Festiwalu Młodzi i Film w Koszalinie, gdzie zdobył „Jantara 2012” za najlepszy scenariusz. W listopadzie został zaprezentowany na 4. Festiwalu Polskich Filmów w Toronto (nagroda „Ekran 2012” za najlepszy scenariusz), 5 Festiwalu Kinopolska Paryż 2012 (nagroda publiczności „Prix du Public”), 22. Film Festival Cottbus (nagroda „Lubina”) a także na Festiwalu Cinergia w Łodzi. Wokalistka otrzymała ponadto nominację do Nagrody Filmowej im. Andrzeja Munka w kategorii „debiut reżyserski” oraz została laureatką Nagrody im. Janusza Morgensterna „Perspektywa” za reżyserię. W styczniu obraz został pokazany na kolejnych festiwalach, min. na Ogólnopolskim Festiwalu Sztuki Filmowej Prowincjonalia (nagroda dla Katarzyny Kwiatkowskiej za główną rolę kobiecą) i 36 Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Goeteborgu. Równolegle z premierą filmu odbyła się premiera najnowszej płyty zatytułowanej Dzień Kobiet.

11 czerwca 2013 odbyła się premiera albumu Komponując siebie Sylwii Grzeszczak, na którym znalazł się utwór pt. „Zaćmienie” z tekstem autorstwa Sadowskiej. Podczas koncertu Lata ZET i Dwójki 25 sierpnia 2013 roku w Uniejowie wokalistka wykonała utwór „Spis treści”, a także wystąpiła w trio wraz z Edytą Górniak oraz Markiem Piekarczykiem podczas prezentacji piosenki „Tysiące głosów”, napisanej przez Marka Kościkiewicza na potrzeby promocji III edycji programu The Voice of Poland.

Wraz z Edytą Górniak, Markiem Piekarczykiem oraz Tomsonem i Baronem z Afromentalu zasiadała w jury III edycji programu The Voice of Poland, która ruszyła we wrześniu 2013 roku na antenie stacji telewizyjnej TVP2. Zwyciężył Mateusz Ziółko, którego trenerką była Sadowska. Zasiadła także w jury IV edycji programu, którą również wygrał jej podopieczny, tym razem Juan Carlos Cano. W lipcu 2014 roku za pośrednictwem Facebooka Maria Sadowska poinformowała, iż rezygnuje z pełnienia funkcji jurorki w The Voice of Poland, ponieważ nie jest w stanie pogodzić pracy na planie programu z koncertowaniem i promowaniem nowej płyty.

Dyskografia

Albumy

Rok Tytuł Pozycja na liście Certyfikat ZPAV
POL
1995 Jutro
1997 Crazy (EP)
1998 Lucky Star
2004 Marysia Sadowska 38
2006 Tribute to Komeda 11
  • złota płyta
2007 Gwiazda dla każdego
2008 Spis treści
2009 Demakijaż
2010 Kaczmarski & Jazz
2013 Dzień Kobiet
2014 Jazz na ulicach 24
  • złota płyta
„–” album nie był notowany.

Single

Rok Tytuł Pozycje na listach Album
LP3
LPMN
SLiP
2004 "Chcemy tylko tańczyć" Marysia Sadowska
"Fotografia"
"O mnie o tobie"
2005 "Tomaszów"
"Tylko tu i teraz" Gwiazda dla każdego
2006 "Niezmiennie" 39 Tribute to Komeda
"Kiedy nie ma miłości" 6 10
2007 "Wracaj" Gwiazda dla każdego
2009 "Rewolucja" 49 69 Spis treści
"Jest dobrze" 43
"Wydarzyło się nie wydarzyło" Demakijaż
2010 "Sama ze sobą" Spis treści
2013 "Dzień Kobiet" Dzień Kobiet
"Pole walki"
2014 "Life Is a Beat" Jazz na ulicach
"Raise Your Hands"
"Jazz na ulicach" feat. Urszula Dudziak 24
„–” singel nie był notowany.

Filmografia

  • 2001: Portret podwójny – obsada aktorska
  • 2001: Skrzydła – reżyseria, scenariusz
  • 2002: Lukrecja – reżyseria, scenariusz
  • 2007: Non-stop kolor – reżyseria, scenariusz, muzyka, obsada aktorska
  • 2009: Demakijaż – reżyseria, scenariusz
  • 2012: Dzień kobiet – reżyseria, scenariusz

źródło:

Pokaż ten artykuł na Wikipedia.pl

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.