Maciej Englert [historia i autorzy]

Maciej Englert (ur. 17 lutego 1946 roku w Sosnowcu) – polski aktor i reżyser teatralny.

Spis treści

Życiorys

W 1968 roku ukończył Wydział Aktorski i Reżyserski w warszawskiej Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej. Studia reżyserskie rozpoczął zaraz po ukończeniu szkoły teatralnej. Po dwóch latach je porzucił. Mistrzem jego warsztatu reżyserskiego został ówczesny dyrektor Teatru Współczesnego, Erwin Axer, który szybko umożliwił młodemu aktorowi realizację pierwszych przedstawień. Jako reżyser teatralny debiutował w 1971 roku przedstawieniem Iskrą tylko....

W latach 1968–1975 był aktorem i reżyserował w warszawskim Teatrze Współczesnym, w 1976–79 pełnił funkcję dyrektora naczelnego i artystycznego Teatru Współczesnego w Szczecinie.Był pierwszym dyrektorem i organizatorem Szczecińskiego Teatru Współczesnego ,w Szczecinie wyreżyserował min. "Wyzwolenie" Wyspiańskiego,"Kurka Wodna" Witkacego,"Burza" Szekspira oraz "Lato i dym" Williamsa W latach 1979–81 był zastępcą dyrektora Teatru Współczesnego w Warszawie, w 1981 roku został jego dyrektorem, jest nim do dzisiaj. W latach 1992–93 był członkiem Rady ds. Kultury przy Prezydencie RP.

W 2010 wszedł w skład Komitetu Poparcia Bronisława Komorowskiego jako kandydata na urząd Prezydenta RP.

Życie prywatne

Od roku 1968 żonaty z aktorką Martą Lipińską (ur. 1940). Mają córkę Annę, kostiumografa, absolwentkę Akademii Sztuk Pięknych i syna Michała (ur. 1975), operatora filmowego. Jego starszym bratem jest Jan Englert (ur. 1943) - aktor teatralny i filmowy.

Wybrana filmografia

  • 1976 Dagny Stanisław Korab-Brzozowski
  • 1975 Jarosław Dąbrowski Ignacy Chmieleński
  • 1972 Palec Boży Andrzej, pensjonariusz zakładu psychiatrycznego
    Diabeł Hrabia - pan młody
  • 1971 Brylanty pani Zuzy Pracownik kontrwywiadu
    Złote Koło Jan Sadowski "Długi Janek"
    Bolesław Śmiały Rycerz ze świty królewskiej
  • 1970 Przygody psa Cywila milicjant (odc. 5)
  • 1969−1970 Gniewko, syn rybaka Kazimierz Wielki (odc. 3)

Nagrody

  • 1974: Nagroda Młodych im. H. Morycińskiego za reżyserię "Awansu" w Teatrze Dramatycznym

w Szczecinie na XVI Festiwalu Teatrów Polski Północnej w Toruniu

  • 1976: Wyróżnienie za reżyserię "Makbeta" w Teatrze Współczesnym w Szczecinie na XVII Festiwalu Teatrów Polski Północnej w Toruniu
  • 1977: Nagroda Województwa Szczecińskiego za preferowanie repertuaru współczesnego i osiągnięcia reżyserskie
  • 1977: Nagroda tygodnika "Przyjaźń" za reżyserię sztuki "Największa świętość" I. Druce w Teatrze Współczesnym w Warszawie
  • 1977: Wyróżnienie za inscenizację "Fars mrocznych" w Teatrze Współczesnym w Szczecinie na Festiwalu Teatrów Polski Północnej w Toruniu
  • 1978: Nagroda im. Konrada Swinarskiego – przyznawana przez redakcję miesięcznika "Teatr" (za reżyserię przedstawienia „Największa świętość” Iona Drucego w Teatrze Współczesnym w Warszawie)
  • 1978: Nagroda dziennikarzy za interpretację sceniczną II aktu "Wyzwolenia" w Teatrze Współczesnym w Szczecinie na XX Festiwalu Teatrów Polski Północnej w Toruniu
  • 1978: Nagroda za reżyserię sztuki "Największa świętość" w Teatrze Współczesnym w Warszawie na XVII Kaliskich Spotkaniach Teatralnych
  • 1978: Bursztynowy Pierścień
  • 1979: Gryf Pomorski
  • 1987: Nagroda Ministra Kultury i Sztuki za wybitne osiągnięcia artystyczne, w szczególności za adaptację i reżyserię spektaklu "Mistrz i Małgorzata"
  • 1988: Nagroda TPPR im. Wandy Wasilewskiej (nie została przyjęta)
  • 1988: Nagroda indywidualna I stopnia "Trybuny Ludu" za osiągnięcia w dziedzinie reżyserii, w szczególności za spektakl "Mistrz i Małgorzata"
  • 1988: Nagroda tygodnika "Przyjaźń" za reżyserię "Mistrza i Małgorzaty" w Teatrze Współczesnym w Warszawie
  • 1989: Dyplom Honorowy Ministra Spraw Zagranicznych
  • 1993: Nagroda publiczności za spektakl "Najlepsi z przyjaciół" na XXXII Rzeszowskich Spotkaniach Teatralnych
  • 2002: Sopot – II KF Teatru PR i TV "Dwa Teatry" – nagroda specjalna pozaregulaminowa za udaną kontynuację tradycji Teatru TV w przedstawieniu "Pieniądze innych ludzi" Jerry'ego Sternera
  • 2002: Łódź – VIII Ogólnopolski Festiwal Sztuk Przyjemnych – tytuł Najprzyjemniejszy Spektakl – dla przedstawienia "Odwrót" Williama Nicholsona z Teatru Współczesnego w Warszawie (plebiscyt publiczności)
  • 2003: Warszawa – IX OKNWPSW – nagroda za reżyserię spektaklu "Wniebowstąpienie" wg Tadeusza Konwickiego w Teatrze Współczesnym w Warszawie
  • 2004: Sopot – IV Festiwal Teatru Polskiego Radia i Teatru Telewizji Polskiej "Dwa teatry" – nagroda za reżyserię spektaklu "Kąpielisko Ostrów" Pawła Huelle.
  • 2005: Sopot – V Festiwal Teatru Polskiego Radia i Teatr TVP "Dwa Teatry" – nagroda za reżyserię spektaklu "Wniebowstąpienie" Tadeusza Konwickiego.
  • 2007: Sopot – VII Festiwal Teatru Polskiego Radia i Teatru Telewizji "Dwa Teatry" – nagroda za reżyserię spektaklu telewizyjnego "Rozmowy z katem"
  • 2009: Feliks Warszawski za najlepszą reżyserię – nagroda za spektakl "To idzie młodość" w Teatrze Współczesnym

Odznaczenia

  • Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski (1987)
  • Srebrny Krzyż Zasługi
  • Złoty Medal Zasłużony Kulturze Gloria Artis (2010)
  • Odznaka Zasłużony Działacz Kultury (1978)

Pokaż ten artykuł na Wikipedia.pl

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.