Lidia Korsakówna [historia i autorzy]

Lidia Korsakówna (ur. 17 stycznia 1934 w Baranowiczach, zm. 6 sierpnia 2013 w Konstancinie-Jeziornie) – polska aktorka teatralna i filmowa.

Biografia

Po II wojnie światowej zamieszkała wraz z rodzicami w Wałbrzychu. W latach 50. XX w. występowała w Państwowym Zespole Pieśni i Tańca „Mazowsze” (m.in. z Ireną Santor). W latach 1953–1954 występowała w Teatrze Satyryków w Katowicach, od 1955 była związana z zespołem Teatru Syrena w Warszawie. W 1987 przeszła na emeryturę.

16 czerwca 2011 Rada m.st. Warszawy nadała aktorce godność Honorowego Obywatela Warszawy.

Jej mężem był aktor Kazimierz Brusikiewicz (ur. 1926, zm. 1989), ich córką jest Lucyna Brusikiewicz.

Lidia Korsakówna zmarła w Domu Artystów Weteranów Scen Polskich w Skolimowie, gdzie mieszkała przez ostatnie dwa lata życia. 12 sierpnia 2013 aktorka została pochowana w rodzinnym grobowcu na Wojskowych Powązkach.

Filmografia (wybór)

  • Przygoda na Mariensztacie (1953) – Hanka Ruczaj
  • Wyrok (1961) – Zofia Celarska, matka Adasia
  • Klub kawalerów (1962) – Jadwiga, żona Piorunowicza
  • Stawka większa niż życie (serial telewizyjny) (1968) – Jeanne Mole (odc. 11 – Hasło)
  • Podróż za jeden uśmiech (1972) – pani z campingu (odc. 5)
  • Stawiam na Tolka Banana (serial telewizyjny) (1973) – matka „Cegiełki”
  • Akcja pod Arsenałem (1977) – matka „Rudego”
  • Nie zaznasz spokoju (1977) – Maliniakowa, matka Tolka i Janka
  • Znak orła (1977) – zielarka (odc. 6 i 13)
  • Królowa Bona (serial telewizyjny) (1980) – Marina, dwórka królowej Bony
  • 07 zgłoś się (serial telewizyjny) (1984) – Jolanta Czechowicz (odc. 18 – Bilet do Frankfurtu)
  • Dziewczęta z Nowolipek (1985) – Mossakowska, matka Bronki
  • Menedżer (1985) – Imogena Jakubiec, matka Rafała Zwolińskiego

Odznaczenia i nagrody

  • Krzyż Oficerski Orderu Odrodzenia Polski (1979)
  • Złoty Krzyż Zasługi (1970)
  • Medal 40-lecia Polski Ludowej (1985)
  • Srebrny Medal Zasłużony Kulturze Gloria Artis (2011)
  • Odznaka Honorowa „Zasłużony Działacz Kultury” (1984)
  • Nagroda indywidualna na XVI Kaliskich Spotkaniach Teatralnych za rolę w sztuce Gdy rozum śpi (1976)
  • Nagroda RSW I stopnia za wysoki poziom programów artystycznych prezentowanych w klubach RSW (1986)

Pokaż ten artykuł na Wikipedia.pl

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.