Lidia Fiedosiejewa-Szukszyna [historia i autorzy]

Lidia Fiedosiejewa-Szukszyna, ros. Ли́дия Никола́евна Федосе́ева-Шукшина́ (ur. 25 września 1938, Leningrad) – radziecka i rosyjska aktorka, Ludowy Artysta ZSRR (1984). Najbardziej znana w Polsce z roli Gieni Smoliwąs, w serialu Ballada o Januszku z 1988.

Biografia

W 1964 ukończyła Wszechrosyjski Państwowy Instytut Kinematografii im. S.A. Gierasimowa w Moskwie.

Jej drugim mężem był aktor, reżyser i pisarz Wasilij Szukszyn (ur. 1929, zm. 1974).

Wybrana filmografia

  • 1955 – Dwaj kapitanowie − asystentka Żukowa
  • 1959 – Katia-Katiusza − Dina
  • 1959 – Maturzystki − Tania
  • 1969 – Dziwni ludzie − Lidia Nikołajewna
  • 1971 – Daurija
  • 1972 – Pogwarki − Niura
  • 1974 – Kalina czerwona − Luba Bajkałowa
  • 1975 – Oni walczyli za Ojczyznę
  • 1976 – Dwanaście krzeseł
  • 1979 – Do krwi ostatniej − Jekaterina Pawłowna
  • 1984 – Martwe dusze
  • 1987 – Sonata Kreutzerowska − matka Lizy
  • 1988 – Ballada o Januszku – Gienia Smoliwąs (polski dubbing Krystyna Królówna)
  • 1994 – Hrabina Szeremietiewa − caryca Katarzyna II
  • 1998 – Książę Jurij Dołgoruki
  • 2001 – Wieczory na chutorze niedaleko Dikańki − caryca Katarzyna II
  • 2002 – Intymne życie Sebastiana Bachowa
  • 2004 – Złodzieje i prostytutki − stara Tina Modotti
  • 2009 – Terrorystka Iwanowa (serial) − sędzia Blinowa

Pokaż ten artykuł na Wikipedia.pl

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.