Lejek (sprzęt laboratoryjny) [historia i autorzy]

Lejek laboratoryjny − podstawowy sprzęt laboratoryjny, zazwyczaj w kształcie stożka zakończonego rurką lub szlifem, który służy do przelewania płynów, przesypywania proszków oraz do sączenia.

Lejki są najczęściej wykonywane ze szkła lub z tworzyw sztucznych, rzadziej z porcelany i z metalu.

Rodzaje lejków

Lejki laboratoryjne można ogólnie podzielić na:

  • lejki proste do cieczy (A) − składają się z ostrego stożka, zakończonego zwykle dość długą, lekko zwężającą się i skośnie ściętą na dole nóżką; służą do sączenia z użyciem bibuły filtracyjnej oraz do przelewania płynów; dolne ścięcie nóżki powoduje, że ciecz leci cienkim strumieniem i nie zatrzymują się na nim krople przelewanej cieczy
  • lejki proste do proszków (B) − stożek lejków do proszków jest mniej ostry, często występują w jego wewnętrznej części karbowania ułatwiające osypywanie się proszku i zapobiegają zatykaniu się szyjki lejka; szyjka lejków do proszków jest szeroka i zakończona szlifem; lejków tych nie stosuje się do sączenia
  • lejki filtracyjne ze spiekiem szklanym − są to lejki, które w dolnej części stożka albo u szczytu nóżki mają wklejony porowaty spiek szklany; służą one wyłącznie do sączenia; spieki szklane mają różne wielkości porów oznaczane literami "G" i numerem; spiek G0 ma największe rozmiary porów, a G5 najmniejsze; lejki te dzielą się jeszcze na:
    • lejki filtracyjne proste − o zwykłym kształcie stożka z gładką nóżką
    • lejki do filtracji próżniowej − posiadające w nóżce szlif umożliwiający przyłączenie ich bezpośrednio do kolby ssawkowej
    • lejki Büchnera (C) − które posiadają szeroką górną część w kształcie walca, spiek szklany lub siatkę szklaną o dużej powierzchni i zwężają się dopiero za spiekiem. Czasami mają one też boczną oliwkę, do której można przyłączać wąż od pompy i prowadzić filtrację próżniową; lejki Büchnera służą do odfiltrowywania dużych ilości osadu.

Pokaż ten artykuł na Wikipedia.pl

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Kategorie dla tego artykułu