Kate O'Mara [historia i autorzy]

Kate O'Mara, właśc. Francesca Meredith Carroll (ur. 10 sierpnia 1939 w Leicester, zm. 30 marca 2014 w Sussex) − angielska aktorka.

Spis treści

Życiorys

Urodziła się jako Francesca Meredith Carroll, córka Johna Carrolla i aktorki Hazel Bainbridge. Po ukończeniu szkoły z internatem uczęszczała do szkoły sztuk pięknych, zanim została aktorką. Debiutowała na scenie w komedii Williama Shakespeare'a Kupiec wenecki (1963). Wzięła również gościnnie udział w seryjnym słuchowisku radiowym Nebulus (Nebulous, 2006).

Wybrana filmografia

seriale TV

  • 1957: Emergency – Ward 10 jako pielęgniarka
  • 1964: Żadnej kryjówki (No Hiding Place) jako Doris Winslow
  • 1965: Tajemniczy agent (Secret Agent) jako Annette
  • 1965: Gaslight Theatre jako pacjentka
  • 1966: Sąd wojskowy (Court Martial)
  • 1966: Żadnej kryjówki (No Hiding Place) jako Carole
  • 1966: Weavers Green jako Mick Armstrong
  • 1967: Święty (Saint) jako Nadine/Yvette
  • 1967: Z-Cars jako Kate
  • 1967: Witamy w Japonii, panie Bond (Welcome to Japan, Mr. Bond) jako asystentka panny Moneypenny
  • 1967: Adam Adamant Lives! jako Sonia Fawzi
  • 1967: Święty (Saint) jako Teresa Montesino
  • 1967: Rozwiązywania problemów (The Troubleshooters) jako Kim Hart
  • 1968: Mistrzowie (The Champions) jako Jane Purcell
  • 1968: Święty (Saint) jako Annabelle
  • 1969: Z-Cars jako Mae Astell
  • 1969: Department S jako Pietra
  • 1969: Rewolwer i melonik (The Avengers) jako Lisa
  • 1972: Partnerzy (The Persuaders!) jako Heidi Schulman
  • 1985: Doktor Who jako Rani
  • 1986: Dynastia (Dynasty) jako Cassandra "Caress" Morell
  • 1986: Dempsey i Makepeace na tropie (Dempsey & Makepeace) jako Joyce Hargreaves
  • 1987: Doktor Who jako Rani
  • 1990: Cluedo jako pani Peacock
  • 1993: Doktor Who: Dimensions in Time jako Rani
  • 1995: Absolutnie fantastyczne (Absolutely Fabulous) jako Jackie Stone, siostra Patsy
  • 1997: Nowe przygody Robin Hooda (The New Adventures of Robin Hood) jako Lady Isabelle
  • 2003: Crossroads jako Lady Alice Fox
  • 2003: Absolutnie fantastyczne (Absolutely Fabulous) jako Jackie Stone, siostra Patsy

filmy kinowe

  • 1992: Aladyn (Aladdin) jako pani Roly Poly (głos)
  • 1993: Comic Relief (Comic Relief: The Invasion of the Comic Tomatoes) jako pacjentka

Pokaż ten artykuł na Wikipedia.pl

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Powiązane artykuły

Kategorie dla tego artykułu