Kapusta warzywna pastewna [historia i autorzy]

Kapusta warzywna pastewna, zwana też kapustą pastewną lub głąbiastą (Brassica oleracea var. medullosa) – odmiana kapusty warzywnej. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Występuje tylko w uprawie.

Morfologia

Łodyga
Wytwarza grubą, mięsistą łodygę o długości do 200 cm.
Liście
Duże, ogonkowe, skrętoległe.
Kwiaty
Zebrane w kwiatostan – grono. Roślina obcopylna.
Owoce
Pękająca łuszczyna. MTN – 4-7 g.

Zastosowanie

  • Roślina pastewna – używana jako pasza dla zwierząt.
  • Liście do zawijania gołąbków (np. w Albanii).

Wymagania klimatyczne i glebowe

  • cieplne: znosi temperaturę do –15 stopni. Może być zbierana spod śniegu (grudzień).
  • wodne: lubi wilgoć lub duże ilości opadów.
  • glebowe: gleby żyzne.

Pokaż ten artykuł na Wikipedia.pl

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Kategorie dla tego artykułu