Janusz Atlas [historia i autorzy]

Grób dziennikarzy Janusza i Stefana Atlasów na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach w Warszawie Janusz Aleksander Atlas (ur. 30 stycznia 1949 w Warszawie, zm. 3 stycznia 2010 tamże) – polski dziennikarz sportowy, trzykrotny laureat Piłkarskich Oskarów Canal+ dla najlepszego dziennikarza prasowego. Do listopada 2008 r. zastępca redaktora naczelnego tygodnika „Piłka Nożna”. W czasopiśmie zajmował się przede wszystkim tematyką korupcji w polskim futbolu, a także Ekstraklasą i polską piłką reprezentacyjną. Pisał również felietony Sytuacje podbramkowe.

Współpracował z redakcjami ,,Sztandaru Młodych", ,,Sportowca", ,,Motoru" oraz ,,Tempa".

1 października 2009 został rzecznikiem prasowym Polskiego Związku Piłki Nożnej. 29 października tego samego roku Zarząd PZPN podjął decyzję o zastąpieniu go absolwentką Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego Agnieszką Olejkowską.

Był autorem kilku książek, związanych nie tylko z tematyką sportową. Zagrał także epizodyczne role w kilku filmach. Był związany z Katarzyną Dowbor i Hanną Bakułą. Miał dwóch synów: Michała i Aleksandra. Zmarł na raka szpiku kostnego. Został pochowany 8 stycznia 2010 na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach w Warszawie.

Postanowieniem Prezydenta RP z dnia 17 maja 2001 za zasługi dla rozwoju sportu i publicystyki sportowej został odznaczony Złotym Krzyżem Zasługi.

Książki

  • Atlas towarzyski, Warszawa 1991
  • Atlas kryminalny, Warszawa 1992
  • Atlas erotyczny – wszystko o kobietach, Warszawa 1993
  • Atlas figur przeróżnych, Warszawa 2004
  • Poczet polskich olimpijczyków

Filmografia

  • 1982 – Punkty za pochodzenie (mężczyzna przy szatni)
  • 1982 – Życie Kamila Kuranta, odc. 5 (pisarz Zdzisio)
  • 1983 – Incydent na pustyni (prezes)
  • 1984 – Zdaniem obrony (kierowca)
  • 1996 – Ekstradycja 2, odc. 9 (dziennikarz na konferencji)

Pokaż ten artykuł na Wikipedia.pl

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Kategorie dla tego artykułu