Iza Tarka [historia i autorzy]

Iza Tarka (ur. 17 czerwca 1981) - Wokalista zespołu Sumptuastic w latach 2000-2010, obecnie wokalistka polskiego zespołu Morfina.

Gdy miała 15 lat założyła swoją pierwszą rockową kapelę w swojej rodzinnej miejscowości, jednakże jej mama doszła do wniosku, że jest za młoda na wykonywanie takiej muzyki, po czym wróciła do śpiewania grzecznych piosenek. W wieku 19 lat dołączyła do grupy "Sumptuastic" z którą wydała cztery płyty z czego dwie z nich otrzymały status "Złotej". 11 września 2006 roku ukazała się trzecia płyta zespołu Sumptuastic - "Bez ciemności nie ma snów" na której znajdował się utwór "Za jeden uśmiech Twój" z którym zespół Sumptuastic walczył na Sopot Festival 2006 o nagrodę Bursztynowego Słowika. W 2007 zespół po raz drugi dostał się do Sopot Festival. Tym razem z piosenką "Opuszczony".

W 2009 roku dołączyła do rockowego zespołu "Morfina" z którym gra dużo koncertów. Rok 2010 był rokiem przełomowym, w lutym tego roku ukazała się pierwsza płyta Demo nagrana wraz z zespołem Morfina z utworem "Inny Czas" do którego został nagrany teledysk. Natomiast w marcu tego samego roku Izabela oficjalnie odeszła z zespołu Sumptuastic dziękując fanom za wszystkie koncerty i spędzony razem czas. W listopadzie 2010 roku ukazał się 5 krążek zespołu Sumptuastic "The best of" na którym również znajdują się piosenki z wokalem Izabeli.

Dyskografia

Zespół Rok Tytuł Status Single
Sumptuastic 2003 ...bo to wszystko jest dla ciebie
  1. Dla ciebie – styczeń 2002
  2. Warto żyć – kwiecień 2002
  3. Kołysanka – grudzień 2002
  4. Bez pożegnania – maj 2003
  5. Mistyfikacja uczuć – listopad 2003
  6. Niebo bez Ciebie – luty 2004
Sumptuastic 2005 Cisza
  1. Cisza – październik 2004
  2. Teraz już wiesz – marzec 2005
  3. Bo mam Ciebie – czerwiec 2005
Sumptuastic 2006 Bez ciemności nie ma snów złota płyta
  1. Za jeden uśmiech twój – lipiec 2006
  2. Bez ciemności nie ma snów – listopad 2006
  3. Opuszczony – czerwiec 2007
Sumptuastic 2009 Iluzjoniści
  1. Nieodwołalnie kocham cię – lipiec 2008
  2. Mali Wielcy – sierpień 2009
  3. Kiedy mrok pochwyci mnie – styczeń 2010]
Morfina 2010 Demo
  1. Inny Czas – Luty 2010
  2. Każdego Dnia – Luty 2010
  3. A teraz patrz – Luty 2010

Teledyski

  • Kołysanka (2002)
  • Niebo bez ciebie (2004)
  • Bo mam ciebie (czerwiec 2005)
  • Za jeden uśmiech twój (maj 2006)
  • Bez ciemności nie ma snów (styczeń 2007)
  • Opuszczony (czerwiec 2007)
  • Mali wielcy (wrzesień 2009)
  • Inny Czas (Lipiec 2010)

Pokaż ten artykuł na Wikipedia.pl

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Kategorie dla tego artykułu