Hipertrójglicerydemia [historia i autorzy]

Hipertrójglicerydemia – zwiększenie ponad normę stężenia trójglicerydów we krwi co wiąże się z ryzykiem rozwoju miażdżycy. Znaczna hipertrójglicerydemia może doprowadzić do ostrego zapalenia trzustki.

Przyczyny

  • idiopatyczne
  • otyłość
  • wysoka zawartość cukru w diecie
  • cukrzyca i insulinooporność
  • nadmierne spożycie alkoholu
  • zespół nerczycowy
  • uwarunkowania genetyczne
  • niektóre leki (np. izotretynoina)
  • niedoczynność tarczycy

Leczenie

Leczenie polega przede wszystkim na ograniczeniu spożycia węglowodanów oraz tłuszczów, a także przyjmowaniu fibratów i statyn. Zwiększone spożycie oleju rybiego może znacząco obniżyć poziom trójglicerydów. Suplementacja diety kwasami tłuszczowymi omega-3 w postaci oleju z ryb okazała się skuteczna w zmniejszeniu poziomu trójglicerydów, a także wszystkich zdarzeń sercowo-naczyniowych o 19% do 45%.

Pokaż ten artykuł na Wikipedia.pl

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Kategorie dla tego artykułu