Hardwell [historia i autorzy]

Hardwell, właśc. Robbert van de Corput (ur. 7 stycznia 1988 w Bredzie) – holenderski DJ i producent muzyczny. Brzmienia, w jakich powstaje jego muzyka to przede wszystkim bigroom house, który czasem przeobraża się w bardziej melodyjne brzmienia, a najczęściej te pokrewne electro house i dutch house.

Znany z duetów z takimi producentami, jak Tiesto, Showtek czy Nicky Romero. W 2011 roku pierwszy raz pojawił się w rankingu DJ Mag, zajmując bardzo wysokie jak na debiut 24 miejsce, plasując się między Steve'em Angello i Artym. W 2010 roku założył własną wytwórnię płytową pod nazwą Revealed Recordings, która wypromowała takie młode talenty, jak Dannic, Dyro czy Jordy Dazz. 2011 rok był czasem, kiedy zyskał największy rozgłos i wspiął się na szczyt światowej sceny EDM, a obecnie współpracuje z największymi sławami muzyki electro i progressive house i występuje na takich festiwalach muzyki elektronicznej, jak Tomorrowland, Ultra Music Festival, Creamfields czy Electric Zoo. Obecnie mieszka w Brabancji Północnej w południowej Holandii.

W 2012 roku w rankingu DJ Mag zajął rekordowo wysokie 6 miejsce. Rok później zwyciężył w zestawieniu, zdobywając tytuł najlepszego DJ-a na świecie.

Od 2011 roku prowadzi swoją godzinną, cotygodniową piątkową audycję radiową "Hardwell On Air".

17 listopada 2013 odbyła się premiera filmu dokumentalnego "I AM HARDWELL". Projekcja odbyła się podczas festiwalu Amsterdam Dance Event w słynnym amsterdamskim kinie Tuschinski. Wydanie na DVD ukazało się 5 dni później.

Dyskografia

Single

  • 2006: "Soca Funk" (with Franky Rizardo)
  • 2006: "Slammin" (with Franky Rizardo)
  • 2006: "The Mirror" (with. Franky Rizardo)
  • 2007: "Never Knew Love" (feat. Greatski)
  • 2008: "Enigma"
  • 2008: "Gate 76" (with Sunnery James & Ryan Marciano)
  • 2008: "Mrkrstft" (with R3hab)
  • 2009: "Feel So High" (feat. I-Fan)
  • 2009: "Twilight Zone (Dance Valley Anthem 2009)"
  • 2009: "Display"
  • 2009: "Storage"
  • 2009: "Blue Magic" (with R3hab)
  • 2009: "Wake Up" (with DJ Jeroenski)
  • 2010: "Asteroid" (with Franky Rizardo)
  • 2010: "Molotov"
  • 2010: "Alright 2010" (with Red Carpet)
  • 2010: "Move It 2 The Drum" (with Chuckie feat. Ambush)
  • 2010: "Smoke"
  • 2010: "Voyage"
  • 2010: "Get Down Girl" (with Dannic)
  • 2011: "Zero 76" (with Tiësto)
  • 2011: "Encoded"
  • 2011: "The World'
  • 2011: "Cobra (Official Trance Energy Anthem 2012)"
  • 2011: "Munster" (with JoeySuki)
  • 2011: "Beta" (with Nicky Romero)
  • 2012: "Spaceman"
  • 2012: "Kontiki" (with Dannic)
  • 2012: "Call Me a Spaceman" (feat. Mitch Crown)
  • 2012: "Three Triangles"
  • 2012: "How We Do" (with Showtek)
  • 2012: "Apollo" (feat. Amba Shepherd)
  • 2013: "Dynamo" (with Laidback Luke)
  • 2013: "Never Say Goodbye" (with Dyro feat. Bright Lights)
  • 2013: "Three Triangles (Losing My Religion)" (Hardwell vs. R.E.M.)
  • 2013: "Jumper" (with W&W)
  • 2013: "Countdown" (with MAKJ)
  • 2013: "Dare You" (feat. Matthew Koma)
  • 2014: "Everybody Is In the Place"
  • 2014 "Written in Reverse" (with Tiesto feat. Mathew Koma)
  • 2014: "Arcadia" (with Joey Dale feat. Luciana)

Remiksy

  • 2006: The Underdog Project & Sunclub – "Summer Jam (Hardwell Bubbling Mix)"
  • 2007: Sidney Samson & Skitzofrenix – "You Don't Love Me (No, No, No) (Hardwell & R3hab Remix)"
  • 2007: Gregor Salto & Chuckie – "Toys Are Nuts (Hardwell & R3hab Remix)"
  • 2008: Marc Macrowland & Robbie Taylor – "Black Bamboo (Hardwell Remix)"
  • 2008: DJ Rose – "Summerlove (Hardwell & Greatski Club Mix)"
  • 2008: Carlos Silva feat. Nelson Freitas & Q-Plus – "Cre Sabe 2008 (Hardwell Sunset Mix)"
  • 2008: Hardwell & R3hab – "Mrkrstft (Hardwell Remix)"
  • 2008: Laidback Luke – "Break Down The House (Hardwell & R3hab Remix)"
  • 2008: Gregor Salto – "Bouncing Harbor(Hardwell & R3hab Remix)"
  • 2008: Richard Dinsdale – "Sniffin (Hardwell & Greatski Sugar Free Remix)"
  • 2009: Quintino feat. Mitch Crown – "You Can't Deny (Hardwell Remix)"
  • 2009: Armin van Buuren feat. VanVelzen – "Broken Tonight (Hardwell Dutch Club Remix)"
  • 2009: Fedde Le Grande – "Let Me Be Real (Hardwell Remix)"
  • 2009: George F – "Congo Man (Bjorn Wolf & Hardwell Remix)"
  • 2009: Steve Angello & Laidback Luke feat. Robin S. – "Show Me Love (Hardwell & Sunrise Remix)"
  • 2009: Funkerman feat. I-Fan – "Remember (Hardwell Remix)"
  • 2009: Sander van Doorn & Marco V – "What Say? (Hardwell Remix)"
  • 2009: Fedde Le Grand feat. Mitch Crown – "Scared Of Me (Hardwell Remix)"
  • 2009: Silvio Ecomo & Chuckie – "Moombah (Hardwell & R3hab Mix)"
  • 2009: AnnaGrace – "Let The Feelings Go (Hardwell Mix)"
  • 2009: Hi_Tack – "I Don't Mind (Hardwell & R3hab Remix)"
  • 2009: Patric La Funk – "Restless (Bjorn Wolf & Hardwell Remix)"
  • 2009: Chris Lake feat. Nastala – "If You Knew (Hardwell & R3hab Remix)"
  • 2009: Funkerman feat. I-Fan – "Remember (Hardwell Remix)"
  • 2010: JoeySuki – "Dig It All (Hardwell Edit)"
  • 2010: Nicky Romero – "Switched (Hardwell & DJ Funkadelic Remix)"
  • 2010: Franky Rizardo – "Afrika (Hardwell Remix)"
  • 2010: Dwight Brown – "El Saxo (Hardwell's Ibiza Remix)"
  • 2010: Rene Amesz – "Coriander (Hardwell & R3hab Remix)"
  • 2011: Michael Brun – "Dawn (Hardwell Edit)"
  • 2011: Taio Cruz feat. Flo Rida – "Hangover (Hardwell Remix)"
  • 2011: Tiësto feat. BT – "Love Comes Again (Hardwell Rework)"
  • 2011: Morgan Page, Sultan & Ned Shepard vs BT feat. Angela McCluskey – "In The Air (Hardwell Remix)"
  • 2011: Adrian Lux feat. Rebecca & Fiona – "Boy (Hardwell Remix)"
  • 2011: Gareth Emery & Jerome Isma-Ae – "Stars (Hardwell Remix)"
  • 2011: DJ Fresh feat. Sian Evans – "Louder (Hardwell Remix)"
  • 2011: Jake Shanahan & Sebastien Lintz – "Passion (Hardwell Edit)"
  • 2011: Bella – "Nobody Loves Me (Hardwell Remix)"
  • 2011: Martin Solveig feat. Kele – "Ready 2 Go (Hardwell Remix)"
  • 2011: Avicii – "Levels (Hardwell Next Levels Bootleg)"
  • 2011: Dada Life – "Fight Club Is Closed (It's Time For Rock'n'Roll) (Hardwell Remix)"
  • 2011: Alex Gaudino feat. Kelly Rowland – "What A Feeling (Hardwell Club Mix)"
  • 2011: Haley – "Physical (Hardwell Remix)"
  • 2011: Clokx – "Catch Your Fall (Hardwell Club Mix)"
  • 2012: Knife Party – "Internet Friends (Hardwell Edit)"
  • 2012: NO_ID & Martin Volt – "Zelda (Hardwell Edit)"
  • 2012: Rihanna – "Where Have You Been (Hardwell Remix)"
  • 2012: The Naked and Famous – "Young Blood (Tiësto & Hardwell Remix)"
  • 2012: The Wanted – "Chasing The Sun (Hardwell Remix)"
  • 2012: Example – "Say Nothing (Hardwell & Dannic Remix)"
  • 2012: Franky Rizardo & Roul and Doors – "Elements (Hardwell & Dannic Remix)"
  • 2013: Tony Romera – "Pandor (Hardwell Rambo Edit)"
  • 2013: Joe Ghost – "Are You Ready (Hardwell Rework)"
  • 2013: Krewella - "Alive (Hardwell Remix)"
  • 2013: Mark Knight & Funkagenda - "Man With The Red Face (Hardwell Remix)"
  • 2013: Blasterjaxx - "Fifteen (Hardwell Edit)"
  • 2014: Armin van Buuren - "Ping Pong (Hardwell Remix)"
  • 2014: 30 Seconds to Mars - "City of Angels (Hardwell Remix)"
  • 2014: Bingo Players - "Knock You Out (Hardwell Remix)"
  • 2014: Deorro & J-Trick - "Rambo (Hardwell Edit)"
  • 2014: Coldplay - "A Sky Full of Stars (Hardwell Remix)"

Pokaż ten artykuł na Wikipedia.pl

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Powiązane artykuły

Kategorie dla tego artykułu