Hanna Mikuć [historia i autorzy]

Hanna Mikuć (ur. 8 sierpnia 1955 w Łodzi) – polska aktorka filmowa i teatralna.

Absolwentka XXI Liceum Ogólnokształcącego im. Bolesława Prusa w Łodzi. W 1978 ukończyła Wydział Aktorski PWSFTviT w Łodzi. Córka aktorów Wandy Chwiałkowskiej i Bohdana Mikucia. Matka operatorów filmowych Piotra i Michała Sobocińskich. Jej mężem był operator Piotr Sobociński (1958-2001).

Spis treści

Kariera zawodowa

  • Teatr Ateneum im. Stefana Jaracza w Warszawie (1978-1982)
  • Teatr Rozmaitości w Warszawie (1982-1991)
  • Teatr Dramatyczny w Warszawie (1991-1994)

Wybrana filmografia

  • 1976 Daleko od szosy (serial TV, odc. 2) – młoda matka w kolejce do pediatry
Honor dziecka – Krysia Boratyńska, nieślubna córka generała
  • 1977 Wszyscy i nikt – dziewczyna Hrabiego, żołnierza wracającego z wojny
  • 1978 Zmory – Balbina
  • 1979 Do krwi ostatniej – żołnierz 1 Dywizji LWP
  • 1981 Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy – Magda Skorupko (odc. 13)
  • 1982 Nieciekawa historia – Katarzyna
Pensja pani Latter – Madzia Brzeska
  • 1983 Seksmisja – Linda
Widziadło – Paulina, opiekunka dzieci Strumieńskiego
  • 1984 Kobieta w kapeluszu – Ewa
  • 1985 Spowiedź dziecięcia wieku – Brygida Pierson
  • 1997 Łóżko Wierszynina – "Olga"
  • od 2001 M jak miłość – Krystyna Filarska-Marszałek
  • 2001 Pieniądze to nie wszystko – pani Janinka

Polski dubbing

  • 1976 Ja, Klaudiusz – Helena
Pogoda dla bogaczy

Nagrody

  • 1984 Nagroda im. Zbyszka Cybulskiego przyznawana przez tygodnik "Ekran"
  • 1987 Nagroda Artystyczna Młodych im. S. Wyspiańskiego II stopnia w dziedzinie teatru "za dotychczasowe osiągnięcia aktorskie, ze szczególnym uwzględnieniem kreacji w filmie Kobieta w kapeluszu"

Pokaż ten artykuł na Wikipedia.pl

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Kategorie dla tego artykułu