Filipp Kirkorow [historia i autorzy]

Filipp Bedrosowicz Kirkorow (ros. Филипп Бедросович Киркоров, ur. 30 kwietnia 1967 w Warnie) – rosyjski piosenkarz, aktor, kompozytor i producent muzyczny.

Spis treści

Biografia

Dzieciństwo, edukacja

Filipp Kirkorow urodził się w Warnie (Bułgaria), w rodzinie artystycznej - jego ojciec, Bedros Kirkorow, był znanym bułgarskim wokalistą, a matka - Wiktoria, pochodziła z rosyjskiej rodziny artystów cyrkowych. W 1975 roku przeprowadził się z rodzicami do Moskwy, gdzie Kirkorow rozpoczął naukę w szkole muzycznej. Po ukończeniu nauki nie zdał egzaminów do Instytutu Teatralnego (GITIS) i kontynuował edukację w muzycznej uczelni im. Gniesinich.

Początki kariery

Na drugim roku studiów wziął udział w telewizyjnym programie Szerszy krąg, w którym wykonał piosenkę w języku bułgarskim. W 1987 roku przyjął pracę w leningradzkim teatrze muzycznym, z którym odbył tournée po Europie, po zakończeniu której odszedł z zespołu. Po zakończeniu współpracy z teatrem, Kirkorow został zaproszony przez Iliego Rieznika na sesję nagraniową albumu pt. Wernisaż, podczas której wykonał utwór "Sindbad żeglarz".

W 1988 roku ukończył uczelnię muzyczną z wyróżnieniem, wziął udział w konkursie piosenki państw socjalistycznych Jałta. Niedługo po zakończeniu festiwalu, Kirkorow nagrał swój pierwszy teledysk do utworu "Karmen". W październiku wystąpił w programie Bożonarodzeniowe spotkania, do którego zaprosiła go rosyjska wokalistka Ałła Pugaczowa. W tym czasie poznał poetę Leonida Derbenijewa, który napisał do niego teksty do utworów "Ty, Ty, Ty", "Niebo i ziemia" i "Atlantyda".

1988-2008: Filipp, Konkurs Piosenki Eurowizji, Music Idol

1 grudnia 1988 roku przyjął propozycję pracy w Teatrze Pieśni Ałły Pugaczowej, w którym pracował do końca 1990 roku. Po odejściu z teatru postanowił rozpocząć karierę solową, biorąc udział w Szlagier, który wygrywał z piosenką "Niebo i ziemia". Niedługo po uczestnictwie na festiwalu ukazała się debiutancka płyta wokalisty – Filipp.

W 1991 roku Kirkorow zaczął występować w teatrze estrady, a w październiku tego samego roku wyruszył w trasę koncertową po Stanach Zjednoczonych, Niemczech, Izraelu, Australii i Kanadzie. Otrzymał 8 statuetek Owacji w kategorii Najlepszy rosyjski wokalista. W 1995 roku reprezentował Rosję podczas finału 40. Konkursu Piosenki Eurowizji w 1995 roku z utworem "Kolybelnaya dlya vulkana", z którym zajął 17. miejsce.

Od 2007 roku Kirkorow kilkakrotnie pojawił się na konkursie jako producent lub kompozytor eurowizyjnych propozycji: "Never Let You Go" Dimy Biłana (w 2006 roku), "Work Your Magic" Dzmitryja Kałduna, "Shady Lady" Ani Lorak (2008) oraz "Shine" Sióstr Tołmaczowych (2014). Wokalista był również jednym z jurorów drugiej edycji białoruskiej wersji programu Music Idol.

2011-obecnie: DruGOY

W 2011 roku wydany został szesnasty studyjny album wokalisty pt. "DruGOY". Album składa się z trzech płyt CD nagranych w zupełnie innych stylach (Modern, Etno, Retro) oraz płyta DVD z najnowszymi wideoklipami. Po premierze płyty artysta wyruszył w trasę koncertową o tej samej nazwie. Premiera show odbyła się 7 i 8 listopada 2011 roku na Kremlu. Obecnie jest właścicielem i założycielem dwóch sklepów odzieżowych w Moskwie o nazwie "Phill 4 You". Jeden znajduje się w centrum handlowym "VEGAS" a drugi w ekskluzywnym centrum handlowym "Wiosna" na moskiewskim Nowym Arbacie. Dwa lata później Filiipp Kirkorow został autorem większości utworów znajdujących się na krążku KAMALIYA ukraińskiej piosenkarki Kamalii. W 2013 roku zagrał jedną z głównych ról, Świętego Walentego w komedii romantycznej "Miłość w wielkim mieście 3" razem z Sharon Stone.

W przeciągu trzech lat zdobył wiele statuetek między innymi od muzycznych programów: Muz-TV, RU.TV dla najlepszego wykonawcy, za najlepszy soundtrack ("Struny" do filmu "Miłość w wielkim mieście 2"), teledysk roku oraz za najlepszą trasę koncertową "DRUGOY". Dzięki słuchaczom "Rosyjskiego Radia", w grudniu 2013 roku podczas XVIII ceremonii rozdania nagród "Złoty Gramofon" zdobył swoją osiemnastą statuetkę, tym razem za utwór "Serdce żdet". Jest to rekord jeżeli chodzi o ilość zdobytych statuetek w historii całej gali. Jego teledysk pod tytułem "Trolling" nakręcony specjalnie dla projektu "Tydzień śmiechu na YouTube" trafił na listę dziesięciu najczęściej oglądanych teledysków na portalu YouTube w Rosji w roku 2013.

Życie prywatne

W styczniu 1994 roku ogłosił zaręczyny z Pugaczową, a w maju kolejnego roku wziął z nią ślub. Ma z nią dwójkę dzieci: Ałłę-Wiktorię oraz syna Martina. Ojcem chrzestnym obu został znany rosyjski prezenter telewizyjny Andriej Małachow. W 2005 para wzięła rozwód.

Nagrody i odznaczenia

  • Zasłużony Artysta Federacji Rosyjskiej (2001)
  • Narodowy Artysta Czeczenii (2006)
  • Narodowy Artysta Inguszetii (2006)
  • Ludowy Artysta Federacji Rosyjskiej (2008)
  • Narodowy artysta Ukrainy (2008)
  • Człowiek roku na Ukrainie (2008)
  • Medal «10 lat miastu Astana» (Kazachstan, 2008)
  • Honorowy Obywatel Jałty (Ukraina, 2010)
  • Zdobywca 5 statuetek World Music Awards w latach 1996, 1999, 2004, 2005, 2008

Dyskografia

Albumy studyjne

  • 1990: Philipp
  • 1990: Sinbat-morehod
  • 1991: Nebo i zemlja
  • 1991: Ti, tti, ti
  • 1992: Takoj sakoj
  • 1994: Ja ne Rafael
  • 1995: Primadonna
  • 1995: Ckazi Słoncu
  • 1998: Edinstwenaja
  • 1998: Oi, mama szika dam
  • 2000: Chelofilia
  • 2001: Magico amor
  • 2002: Vlublonij i bezumno odinokij
  • 2003: Neznakomka
  • 2007: For You
  • 2011: DruGOY

Albumy koncertowe

  • 2001: Wczera, Siegodnia, Zawtra...

Albumy kompilacyjne

  • 2003: Luchshie Pesni
  • 2004: Dueti

Filmografia

Filmy i seriale

  • 2000: Salon of Beaty
  • 2001: Como El Cine
  • 2007: Stars Holidays
  • 2008: On Back Of Black Cat
  • 2009: Love In Big City
  • 2010: Love In Big City - 2
  • 2012: Love In Big City - 3
  • 2015: Dieter: Der Film

Musicale

  • 1995: Starije pesni o glavnom
  • 1996: Starije pesni o glavnom - 2
  • 1997: Starije pesni o glavnom - 3
  • 2000: Old Songs About Main Things.Postscript
  • 2002: Vechera na khutore bliz Dikanki
  • 2003: Bezumnyy den ili zhenitba Figaro
  • 2006: Prikluczenija Werki Serduczki
  • 2006: Zwiezdne kanikuły
  • 2007: Korolevstvo krivykh zerkal
  • 2008: Zolotoj rybka
  • 2009: Zolotoj kluczik

Dubbing

  • 2011: Shchelkunchik i Krysinyy korol
  • 2013: Space Pirate Captain Harlock
  • 2013: Galaxy Express 999
  • 2013: Arcadia of my Youth
  • 2014: Harlock Saga
  • 2014: Space Pirate Captain Harlock live-action
  • 2014: Galaxy Express 999 live-action

Pokaż ten artykuł na Wikipedia.pl

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Kategorie dla tego artykułu