Czawycza [historia i autorzy]

Czawycza (Oncorhynchus tshawytscha) – gatunek morskiej ryby z rodziny łososiowatych (Salmonidae). Największy przedstawiciel rodzaju Oncorhynchus.

W Rosji nazywana carycą łososiowatych, w Ameryce Północnej nazywana king salmon – łosoś królewski.

Spis treści

Występowanie

Ryba dwuśrodowiskowa. Występuje w zlewiskach północnego Oceanu Spokojnego. Powszechna w Ameryce Północnej i wokół Kamczatki. Słynie z pokonywania dużych odległości z morza w górę rzek w celu odbycia tarła. Popularna na Kamczatce, na Alasce obserwowana w Jeziorze Bennetta – ok. 4000 km rzeką Jukon.

W 1889 w Polsce podjęto nieudaną próbę introdukcji tego gatunku.

Opis

Osiąga długość do 150 cm, przy maksymalnej masie ciała 61,4 kg, zwykle kilkanaście kilogramów. Czawycze przebywające w morzu mają ubarwienie srebrne z ciemnozielonym grzbietem. W okresie godowym, gdy wstępują do rzek ich skóra ciemnieje do koloru oliwkowobrązowego, czerwonego lub purpurowego – zwłaszcza u samców.

Odżywianie

Młode żywią się larwami owadów, a dorosłe bezkręgowcami i rybami.

Rozród

Tarło odbywają w górnym biegu rzek. Młode pozostają w wodach słodkich od trzech miesięcy do roku, rzadziej do trzech lat, po czym spływają do morza.

Znaczenie gospodarcze

Poławiana gospodarczo na dużą skalę, ceniona ze względu na wartościowy kawior, poławiana przez wędkarzy. Mięso zwykle czerwone, ale zdarza się również białe.

Pokaż ten artykuł na Wikipedia.pl

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Kategorie dla tego artykułu