Wołowina [historia i autorzy]

Wołowina (mięso wołowe) – mięso otrzymane z bydła o wieku powyżej pół roku. Jest jednym z najważniejszych mięs kuchni europejskiej i amerykańskiej. Pięcioma największymi producentami wołowiny są: Stany Zjednoczone, Brazylia, Unia Europejska, Chiny oraz Indie. Najdroższa na świecie jest wołowina Kobe.

W Polsce bardzo rzadko hoduje się rasy mięsne bydła. Powoduje to, że polska wołowina rzadko kiedy osiąga jakość spotykaną w krajach o większej tradycji w zakresie spożycia wołowiny. Czasem można spotkać w Polsce w sprzedaży mięso wołowe argentyńskie czy amerykańskie, z typowych ras mięsnych. Charakteryzuje się ono zupełnie innymi właściwościami kulinarnymi – np. nie staje się twarde w procesie duszenia.

Spis treści

Popularne dania z wołowiny

  • Steki
  • Hamburgery
  • Pieczeń (roast beef)
  • Gulasze

Rodzaje mięsa wołowego

Mięsa do smażenia (grilowania)

  • Polędwica
  • Pachwina
  • Ligawa
  • Żeberka
  • Karkówka

Mięsa do pieczenia

  • Łopatka
  • Udziec
  • Rumsztyk

Mięsa do gotowania i duszenia

  • Szyja
  • Łopatka
  • Udziec
  • Goleń
  • Pręga ( rosół, galantyna ze względu na dużą zawartość naturalnej żelatyny)
  • Ogon

Podroby

  • Flaczki
  • Serce
  • Wątroba
  • Ozór
  • Nerki
  • Jądra
  • Wymię
  • Ogon

Klasy mięsa wołowego

  • klasa I, symbol: woł. b/k I, opis: chude, nieścięgniste
  • klasa II, symbol: woł. b/k II, opis: chude, ścięgniste
  • klasa III, symbol: woł. b/k III, opis: tłuste
  • klasa IV, symbol: woł. b/k IV, opis: krwawe
  • klasa V, symbol: woł. b/k V, opis: ścięgna, powięzi

Od klasy mięsa zależy jego cena, możliwości wykorzystania, walory odżywcze i smakowe.

Rasy mięsne

  • Aberdeen angus
  • Brahman
  • Charolaise
  • Chianina
  • Hereford
  • Limousine
  • Piemontes
  • Salers
  • Wagyū

Zagrożenia przy spożyciu

Spożywanie mięsa bydła chorego na encefalopatię gąbczastą bydła (BSE) może prowadzić do choroby Creutzfeldta-Jakoba.

Pokaż ten artykuł na Wikipedia.pl

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Kategorie dla tego artykułu